rekonstrukce vily - Roubalova 3, Brno

investor : soukromý investor
studie, dokumentace ke stavebnímu řízení, dokumentace pro provedení stavby, autorský dozor
autor, vedoucí projektant
červenec 2001 - červen 2002
realizováno 2002

publikováno :
Rekonstrukce bytu – Tomáš Jenček a kol. (vyd. ERA Group spol. s.r.o. 2006)
foto : autor

Vila židovské rodiny Nierlichových na ulici Roubalova v Brně, Stránicích byla postavena v r. 1928. Původně byly součástí vily i domy po stranách, první podlaží – piano nobile – bylo propojeno. Po válce byla vila rozdělena na tři domy. Předmětem rekonstrukce byla střední část původní vily, dnes dům Roubalova 3.

Dispozice domu je poplatná městskému způsobu výstavby na počátku 20. století, obytné místnosti jsou orientované okny nelogicky do ulice (severovýchod), kuchyně a koupelny do zahrady (jihozápad). Dům odděluje komunikaci před uliční fasádou od klidového prostoru zahrady. Dispoziční úpravy zachovávají již dané schema domu, pouze doplňují koncepci prostupů zdmi a zvětšení sociálních zařízení dle požadavků na užívání. Dvojitá kastlová okna byla zachována, repasována. Stejně tak vstupní dveře, dveře na zahradu i dveře interierové. V domě byly provedeny nové vnitřní rozvody sítí.

Fasády byly ponechány vpodstatě beze změn. Největším zásahem do vnějšího vzhledu domu je tak nádstavba zimní zahrady a vikýře podkroví na fasádě do zahrady. Vikýře zachovávají proporce stávajících oken pootočených naležato. Zimní zahrada vychází z rozboru fasády a je navržena v proporcích zlatého řezu jehož matematická řada vychází rovněž z  rozměrů původních oken.
Fasády jsou natřeny vápenným nátěrem v původní barevnosti – červenooranžová - v kombinaci s bílými stávajícími okny a přírodně dřevěnými novými okny. Střecha ponechána v pálené tašce. Klempířské výrobky v titanzinkovém plechu, včetně oplechování vikýřů. Nátěr okenic a dveří ze schodiště na zahradu zelený.

Dům obsahuje čtyři pronajimatelné byty ve velikostech 1+1 a 2+1 a podkrovní byt investorky. Dubové parkety v obytných místnostech bytů byly restaurovány, v zadním traktu s kuchyněmi a sociálním vybavením byly položeny nové lité epoxydové podlahy. Podkrovní byt je řešen, jako kontinuální obytný prostor s rozmístěním jednotlivých funkcí. Uzavřena dveřmi je pouze ložnice a koupelna.